Ik verwacht dat de meesten van ons, toen we jonger waren, te horen kregen dat lezen bij weinig licht ons gezichtsvermogen zou schaden. In latere jaren, wanneer velen van ons een bril dragen, voelen we ons nog steeds schuldig over de keren dat we bij fakkellicht onder de dekens lazen! Artsen zijn het er echter over eens dat lezen bij weinig licht ons gezichtsvermogen niet bederft, aangezien de meeste ogen gewoon verslechteren als onderdeel van het verouderingsproces. Lezen bij weinig licht kan echter leiden tot korte termijneffecten zoals hoofdpijn en vermoeide ogen.

Een leeslamp kan niet alleen worden gebruikt voorlezen maar ook voor schrijven, werken op een computer, knutselen en andere detailgerichte activiteiten. Deze lichten, ook wel taaklichten genoemd, verlichten een klein gebied, meestal van dichtbij.

Er zijn twee belangrijke overwegingen bij het kiezen van een leeslamp:

Is het licht helder genoeg om langs te lezen? Naarmate we ouder worden, hebben we meer licht nodig om te lezen. Een gemiddelde 10-jarige kan lezen met een 4 watt LED (400 lumen of 40 watt in oud geld), maar tegen de tijd dat we 60 hebben, hebben we ongeveer 10 LED watt nodig (minimaal 800 lumen of 80 tot 100 standaard watt). We moeten ook in gedachten houden dat te veel licht net zo erg kan zijn als te weinig. Verblinding door reflecterende oppervlakken kan net zo vermoeiend zijn voor de ogen en kan mensen met cataract en netvliesproblemen storen

Houd rekening met de kleurtemperatuur van het licht – dit is een manier om ons te laten weten hoe het licht eruit zal zien en aanvoelen. Is het je opgevallen wat een verschil de kleur van het licht kan maken? De verlichting in een supermarkt is bijvoorbeeld meestal sterk, helder en wit, terwijl je plaatselijke pub een meer, warm geelachtig licht heeft. De kleurtemperatuur wordt gemeten in graden Kelvin. Voor een warmer gevoel, kijk voor 2000-3000K of voor een koel, helder wit ga je voor 3100 tot 4500K. Deze informatie moet door de online winkel worden vermeld of op de verpakking van de lamp worden vermeld. Verlichtingsarmaturen of lampen met een warmere kleurtemperatuur zijn prettiger voor de ogen dan die in het koelere bereik.

Leeslamp voor de slaapkamer

Velen van ons lezen graag een goed boek in bed voordat we gaan slapen, maar willen niet het gedoe uit bed moeten komen om het licht uit te doen. Een geschikte leeslamp die vanuit bed kan worden geschakeld, is het ideale antwoord. Het moet net helder genoeg zijn om de lezer van een comfortabele hoeveelheid licht te voorzien. Het heeft zeker geen zin om de hele kamer te verlichten  een extreem helder licht op dit punt kan de hersenen doen denken dat het daglicht is dat slaapproblemen kan veroorzaken.

Leeslampen voor de slaapkamer kunnen wandlampen zijn die aan de muur boven het bed zijn bevestigd, nachtkastjes, staande lampen, klemlampen of zelfs hangende lampen die naast het bed worden gehangen. Er zijn stijlen die passen bij zowel traditionele als moderne interieurs.