De populariteit van vitamine B12
Je hoort er tegenwoordig ontzettend veel over, vitamine B12.
Waarom is het zo belangrijk voor ons lijf en hebben er veel mensen er tegenwoordig een tekort van? Want wel zo’n 10% van de bevolking loopt rond met een tekort en onder de ouderen is dit zelfs het dubbele!
Wat is het?
Vitamine B12 is een in wateroplosbare vitamine die we niet zelf kunnen aanmaken, maar wel nodig hebben voor allerlei belangrijke processen in ons lichaam. Het zorgt onder andere voor de juiste aanmaak van rode bloedcellen zodat zuurstof goed vervoerd wordt vanuit de longen naar de rest van het lichaam. Het helpt bij de opbouw en werking van het zenuwstelsel. B12 speelt ook een rol in de omzetting van neurotransmitters die bijdragen aan je stemming en slaap.
Kortom, het vervuld meerdere rollen in ons lichaam en is daardoor echt essentieel voor ons. Bij een gebrek kun je last krijgen van veel verschillende klachten. Bij de artsen wordt een gebrek nog niet altijd snel herkend dus is het fijn als je zelf weet waar je op moet letten.
Een B12 tekort
We krijgen B12 binnen doormiddel van dierlijk voedsel waar het in zit zoals vlees, vis, gevogelte, schelpdieren, eieren en zuivel.
Het wordt dan ook snel duidelijk dat als je een vegetarisch of veganistische leefstijl hebt, je eigenlijk bijna tot geen B12 binnen krijgt. Medicijnen kunnen hier ook een rol spelen zoals bijvoorbeeld maagzuurremmers en bepaalde diabetes medicatie die de opname verstoren. Alcohol en een ongezonde leefstijl zal op ten duur hier ook verstoring in kunnen brengen. Maar een slechte opname kan ook erfelijk bepaald zijn.
Het is dus goed mogelijk als je dierlijke producten eet toch een tekort aan deze vitamine kunt oplopen.
Waar kun je een B12 tekort aan herkennen?
De meest bekende symptomen van een tekort aan b12 zijn (mentale)vermoeidheid, geheugen- en concentratie problemen, aften, een brandende sensatie in je tong, oorsuizen, duizeligheid, haaruitval, bloedarmoede en het uitblijven van de menstruatie.
Maar het kan ook invloed hebben op onze stemming en een verstoorde nachtrust.
Herken je dit? Maak dan zeker een afspraak met je huisarts en laat je goed onderzoeken want een tekort op b12 kan in verband liggen met andere aandoeningen.