heupprothese operatie

Het is niet makkelijk om een heupprothese operatie te laten uitvoeren. Hiervoor moet je namelijk een behoorlijk proces doorlopen. Je moet van veel mensen een goedkeuring krijgen en enkel dan kan je een dergelijke operatie laten uitvoeren. Zo begint het proces al bij een gesprek bij jouw huisarts. Deze moet jouw een doorverwijzing geven naar een orthopedisch chirurg. Waarna deze orthopedisch chirurg enkele onderzoeken zal uitvoeren en hieruit een diagnose zullen stellen of een kunstheup wel of niet nodig is. 

heupprothese operatie

Wanneer kan een heupprothese nodig zijn

Er zijn meerdere redenen waarom een heupprothese nodig kan zijn. Het is dan ook niet nodig om aan al deze “eisen” te voldoen om in aanmerking te komen voor een kunstheup. Het zijn meer indicatoren van wanneer jij beter naar een huisarts kan gaan om ernaar te laten kijken of het mogelijk nodig is of niet.

  • Heuppijn ervoor zorgen dat jij jouw dagelijkse activiteiten niet kan uitvoeren, zoals lopen of buigen
  • Heuppijn die niet alleen tijdens activiteiten aanhoudt, maar ook s’nachts gewoon pijn veroorzaakt
  • Stijfheid in een heup die het vermogen om het been te bewegen of op te tillen beperkt
  • Onvoldoende pijnverlichting van eventuele medicijnen of fysiotherapie

Wanneer jij last hebt van een van de bovenstaande symptomen is het verstandig om jouw huisarts te raadplegen en te vragen voor een controle. Dit zijn namelijk de voornaamste redenen waarvoor een heupprothese operatie wordt uitgevoerd.