IPA bier

Iemand die niet vaak bier drinkt zal het wellicht niet weten maar er zijn eindeloos veel soorten bieren. Sterker nog: er zijn misschien wel evenveel of meer soorten bier dan soorten wijn. Een van de bekendste en populairste biersoorten is het IPA bier: een sterk en aromatisch biertje dat met storm de wereld verovert.

Populair

Wat is IPA ?

IPA is een afkorting. Het staat voor India Pale Ale. Deze term is voor het eerst tot stand gekomen in de tijd van de kolonisatie. Toen wilden de Engelsen die aan de andere kant van de wereld zaten graag hun eigen bier drinken maar het verschepen duurde veel te lang waardoor het bier onsmakelijk werd. Daarom besloot een brouwer het bier aan te passen door het sterker en bitterder te maken. De nieuwe samenstelling zorgt ervoor dat het IPA bier lang goed blijft, ook als het voor India bedoeld is. 

Groot aanbod

De kenmerken van IPA bier

Er zijn een aantal kenmerken die IPA bier omschrijven. Het is echter niet zo dat elk IPA biertje hetzelfde smaakt. Het kan dus alsnog zo zijn dat je sommige biertjes lekker vindt en anderen niet. Doorgaans herken je IPA bier omdat het een stuk bitterder is. Daarnaast is het percentage alcohol vaak een stukje hoger. Die bitterheid maakt het bier ook iets donkerder dan bijvoorbeeld een pils. Voor je zeker weet of je IPA bier wel of niet lekker vindt, zul je er meerdere moeten proberen. Wie weet zit er eentje tussen die jij helemaal geweldig vindt!