Tiny house

Het woord ‘Tiny House’ heeft een Amerikaanse afkomst. Veel mensen geven verschillende definities aan dit begrip. Iedereen kan het anders zien, maar het is in de afgelopen jaren een bekende woonvorm geworden. Deze woonvorm richt zich op een bepaalde filosofie: genoegen nemen met leven met dingen die je echt nodig hebt. Je hebt dus geen extra ruimte of andere dingen die als overbodig worden beschouwd. Tiny Houses zijn volwaardig woningen op kleine schaal. Ze worden bewust gebouwd en een Tiny House is maximaal 50 vierkante meter. Er zijn twee soorten Tiny Houses. 

Tiny house

Verplaatsbare Tiny Houses

Er is geen vaste definitie voor een Tiny House die verplaatsbaar is. Door de ontwikkelingen rond Tiny Houses zijn er verschillende soorten ontstaan. Tiny Houses op wielen zijn gemakkelijk verplaatsbaar, omdat ze gekoppeld kunnen worden achter een auto of bus en daardoor getrokken kan worden. Je Ze zijn alleen verplaatsbaar door ze op een dieplader te zetten, dus je kan ze niet zelf vervoeren op de weg. Ze zijn demonteerbaar in units en de huisjes zijn semi-permanent. Op een verplaatsbaar huisje kun je geen hypotheek nemen, maar het is wel makkelijke om plekken te vinden om je huisje neer te zetten. 

Niet-verplaatsbare Tiny Houses

Deze huizen zijn gebouwd op een vaste fundering en bevinden zich op een locatie waar ze permanent blijven staan. Verplaatsbare huisjes zijn vaak zelfvoorzienend zodat ze makkelijk kunnen verplaatsen. Dit betekent dat je wat comfort moet opgeven en dit is niet het geval bij niet-verplaatsbare Tiny Houses. Je kunt voor een niet-verplaatsbare Tiny House een hypotheek aanvragen, wat voor veel mensen erg fijn zal zijn. Een huis op wielen lijkt misschien erg handig, maar het komt ook met erg veel nadelen en risico’s waar je geen last van hebt bij een Tiny House op een vaste fundering.